Prípravy na konkláve vrcholia - na Sixtínskej kaplnke je už komín

10.03.2013 Celý región

Vatikán 9. marca (TASR) - Na strechu Sixtínskej kaplnky, kde sa na budúci utorok zídu na konkláve kardináli, aby zvolili nového pápeža, dnes hasiči nainštalovali tradičný komín. Práve tento komín je jediným spôsobom, ktorým kardináli svetu oznamujú výsledky svojho hlasovania.

Vo vnútri Sixtínskej kaplnky aj dnes robotníci pokračovali v úprave interiéru tak, aby sa v nej mohlo uskutočniť konkláve. Na ochranu historickej dlažby tam dnes napr. položili drevenú podlahu a na stoly zoradené pozdĺž múrov natiahli bordové obrusy.

Po opakujúcich sa sporoch a nejasnostiach ohľadom farby dymu dal Vatikán v roku 2005 nainštalovať k storočnej liatinovej peci, v ktorých sa už tradične pália hlasovacie lístky, ešte ďalšie kachle, kde podpália upravené palivo spôsobujúce čierne sfarbenie dymu v prípade neúspešnej voľby pápeža a biele v prípade zvolenia pápeža. Obe pece spája spoločný komín týčiaci sa od dnešného dňa znova nad Sixtínskou kaplnkou.

Vatikánsky hovorca Federico Lombardi dnes informoval, že dym z medeného komína by sa počas konkláve mal objavovať na poludnie a o 19.00 h. V prípade, že bude pápež zvolený, sa tak však môže stať aj skôr: okolo 10.30 h v prípade úspešnej dopoludňajšej voľby, alebo okolo 17.30 h.
 

Vyberte región